Česko čelí 13 mezinárodním arbitrážím za více než 34 miliard korun.

Česká republika v současnosti čelí 13 mezinárodním arbitrážím. Pět z toho souvisí s s investicemi do fotovoltaických elektráren. Další tři souvisí s podnikatelem v cestovním ruchu Václavem Fischerem. Celkem protistrany požadují přes 34 miliard korun.

Vyplynulo to z údajů ministerstva financí (MF).

Nejvyšší částku, a to zhruba 1 miliardu dolarů (přibližně 22 miliard korun), požaduje společnost Diag Human.

Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo.

Společnost kvůli tomu vedla s Českem spor o miliardy korun už dříve. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba z prosince 2017 investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

Dalším ze sporů státu je arbitráž s Václavem Fischerem. Ten ve dvou sporech požaduje zhruba 2 miliardy korun za neochránění investice při vytěsnění ze společnosti Cestovní kancelář Fischer a za údajně nezákonný konkurz, kterým mělo dojít ke znehodnocení investice.

Vedle toho vede již od roku 2016 mezinárodní arbitráž německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF). V té má většinový podíl také podnikatel Václav Fischer.

Požaduje 2,8 miliardy korun za 2 dopravní letadla Boeing 737 zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek.

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 26 arbitráží. Úspěšně pro stát skončilo celkem 20 sporů. Tři byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála.

 

Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do TV Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy korun.

(pel)