Na českých silnicích v roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách celkem 565 lidí. Přibylo i opilých řidičů. (Ilustrační foto)

Na českých silnicích v roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách 565 lidí. To je o 63 více než v roce 2017. Zvýšil se i počet nehod, nárůst policisté zaznamenali i v počtu zraněných. Stále více přibývá také opilých řidičů. Tři čtvrtiny nehod způsobených v opilosti podle dat policie zaviní řidiči, kteří mají více jak 1 promile alkoholu v krvi.

Uvedl to šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Celkový počet nehod podle Lercha stoupl téměř o tisíc na 104 764.

Meziročně se zvýšil počet těžce zraněných, o 126 na 2465. Lehce zraněno bylo 25 215 lidí.

Celkově loni na českých silnicích přišlo o život 565 lidí. Přímo za volantem jich zemřelo 349. Chodců zemřelo 113 a spolujezdců 103.

Počet nehod i jejich následky podle ředitelství ovlivnilo hlavně chování účastníků silničního provozu. Vliv na nehodovost mělo také teplé počasí v loňském roce. Mezi nejtragičtější měsíce roku 2018 patřily srpen a září,. V těchto měsících při nehodách zemřelo shodně 64 lidí.

Podle Lercha byly v minulém roce nejčastějšími příčinami nehod nepozorní řidiči. Nedostatečná pozornost řidičů způsobila více než 17 tisíc nehod. Celkově jde o téměř 20 procent z celkového počtu nehod.

„V roce 2018 jsme zaznamenali nárůst počtu řidičů pod vlivem alkoholu,“ uvedl Lerch.

Tři čtvrtiny nehod způsobených v opilosti podle dat policie zaviní řidiči, kteří mají více jak jedno promile alkoholu v krvi.

Vůbec nejvíce nedisciplinovanou skupinou, co se týče pití alkoholu a jízdy, jsou podle policie cyklisté. Téměř každá třetí dopravní nehoda způsobená cyklisty je podle Lercha pod vlivem alkoholu.

(pel)