Podle Babiše je Ťok dobrý ministr, jen neumí svoji práci dobře prodat veřejnosti.

Ministr dopravy Dan Ťok má výsledky, ale neumí je dobře komunikovat, prohlásil ve veřejné televizi premiér Andrej Babiš. s Ťokem je prý spokojený, protože ví, že ministr dělá dobrou práci, akorát to neumí prodat, uvedl Babiš (ANO). Ten se domnívá, že za dobu působení Ťoka se dopravní infrastruktura buduje více, než dříve. 

Babiš nedávno Ťoka kritizoval ze problémy na dálnici D1, kde i kvůli stavebním pracím v prosinci několikrát zkolabovala doprava. V pondělí chce Babiš s Ťokem jednat o způsobu soutěžení firmy na opravu této dálnice.

„Jeho problém je v tom, že on nechápe, že tu svoji práci musí prodat,“ prohlásil Babiš v Otázkách Václava Moravce.

Babiš odmítl kritiku za to, že v loňském roce byly v ČR dokončeny „pouze“ čtyři kilometry nových dálnic, což je oficiální informace ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).


Dokončené úseky dálnic v ČR v letech 2014 až 2017

2014 – 0 km
2015 – 0,2 km
2016 – 12 km
2017 – 17 km
Zdroj: Analýza NKÚ


Ministra Ťoka však Babiš zkritizoval za řešení situace na D1, kde se po sněhových kalamitách vytvářejí kilometrové kolony.

„To je specifický problém, který nezvládli. Já mám zítra s nimi sezení a budu chtít vidět, jak se to soutěžilo, když zjistili, že ta firma vlastně nefunguje, proč ji dřív nevyměnili, proč v té smlouvě nemají někoho, kdo je v pořadí,“ zdůraznil Babiš.

„On tvrdí, že tenkrát to ten zákon neumožňoval, (ministryně pro místní rozvoj Klára) Dostálová (za ANO) tvrdí, že ten zákon to dnes umožňuje,“ dodal premiér.

Zmínil také možnost, že by Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mělo vlastní stavaře.

V polovině prosince na dálnici D1 doprava několikrát zkolabovala. Problém projet měla v kolonách i auta zimní údržby. ŘSD pak jízdní pruhy v zúžení rozšířilo tím, že posunulo svodidla. (sfr)


Více o tématu čtěte zde:

Babiš a Ťok si spolu vyřizovali účty kvůli dálniční katastrofě: Ťok je měkký! Babiš řve na lidi!

Kolaps dálnice D1: Ministr Ťok plánuje zakázat kamionům jízdu v levém pruhu