Babiš, Ťok a Zeman otevírají úsek dálnice (ilustrační foto).

Premiér Babiš osočil ministra dopravy Ťoka z toho, že je měkký. Ťok se následně ozval s tím, že nechce být Babišův klon a řvát na lidi. Rozbuškou jejich ostrého vyřizování účtů přes média byla dlouhotrvající katastrofa na dálnici D1, kde řidiči musí stát v zácpě až 14 hodin. 

Babiš v rozhovoru pro idnes kritizoval ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), jemuž vytkl, že je měkký. Doporučil, aby  popoháněl své podřízené. Ťok však pro Novinky kontroval, že odmítá být klonem premiéra a řvát na lidi. S lidmi prý hodlá jednat jinak.

„Pan ministr je měkký na svoje podřízené… Musí být na ně tvrdší a důslednější, popohánět je,“ prohlásil Babiš. Doplnil současně své vlastní aktivity v oblasti dopravy.

„Absolvoval jsem rozhovor v Českých drahách, byl jsem v SŽDC na prezentaci, čeká mě ČD Cargo, chodím pravidelně na ŘSD, řešil jsem osobně Děti země, obchvat Přerova, obchvat Břeclavi, to jsou neuvěřitelné příběhy.“

Ministr Ťok, který byl veřejností kritizován za situaci vzniklou na rekonstruované dálnici D1, se bránil s tím, že preferuje jiné metody jednání s podřízenými. .

„Nejsem měkký, mám prostě jiný manažerský styl, než má pan premiér. Nechci být klonem Andreje Babiše,“ uvedl.

„Nejsem, na rozdíl od něho, přesvědčený, že dobrých výsledku dosáhnete tím, že budete na lidi řvát a říkat jim, že jsou neschopní úředníci, ale že se jich zastanete a potom jim soukromě řeknete, co chcete a jak chcete, aby pracovali. A to člověk nemusí křičet na jednání nebo v médiích,“ podotkl ministr dopravy.

„Chtěl jsem říct, že mám jiný styl než on. Zdálo se mi dobré, že jsou ve vládě lidi, kteří jsou typu akčního Babiše, ale také klidného Ťoka. Nebudu se stylizovat do polohy, ve které nejsem,“ doplnil dále.

Babiš v rozhovoru opětovně naznačil, že je se situací na dálnici D1 velmi nespokojen.

„Budu chtít slyšet od ministra, pokud skutečně Ředitelství silnic a dálnic už dva měsíce ví, že ta firma nefunguje, tak proč to neřešili, ale až když vznikl problém. Volalo mi kvůli tomu plno známých. Je to špatně,“ prohlásil předseda vlády. (sfr)