Státní rozpočet ČR za rok 2018 skončil v přebytku 2,9 miliardy korun.

Státní rozpočet ČT skončil v roce 2018 s přebytkem 2,9 miliardy korun. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Upozornila rovněž, že oproti předpokladu 50miliardového schodku se podařilo dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Státní rozpočet skončil v přebytku podruhé od roku 1995.

„Končíme s mírným přebytkem 2,9 miliardy. Už jsem to avizovala mezi svátky, že budeme mít vyrovnaný rozpočet. Troufnu si říct, že se nám podařilo utvořit dokonce mírný přebytek. Považuji to za velký úspěch,” řekla Schillerová.

Rozpočet byl původně pro loňský rok schválen se schodkem 50 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová ale v prosinci uvedla, že výsledek hospodaření na konci roku bude zřejmě blízko vyrovnanému hospodaření.

Nižší schodek podle ní ovlivnily především lepší příjmy včetně lepšího výběru pojistného na sociální zabezpečení o zhruba 20 miliard korun, překročení ostatních příjmů také o zhruba 20 miliard korun a pomohly i příjmy z evropských fondů.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply meziročně o 130,3 miliardy korun na 1403,9 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu vzrostly o 121,2 miliardy na 1401 miliard korun.

Schillerová také připomněla, že státní dluh klesl o 2,7 miliardy korun na 1,622 bilionu korun. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh zhruba 152 tisíc korun.

Ke konci listopadu se hospodaření státu dostalo do schodku 21,6 miliardy korun. Předloni za celý rok vykázal rozpočet schodek 6,2 miliardy korun.

(pel)