Žluté vesty se snažily vtrhnout do Macronova letního sídla...

Demonstranti ve Francii se snažili proniknout do letního sídla francouzských prezidentů na Azurovém pobřeží. Tzv. žlutým vestám se ale do pevnosti Brégançon dostat nepodařilo. Informovala o tom agentura AFP.

Tiskové oddělení Elysejského paláce v reakci na zprávu odmítlo uvést, kde se v těchto dnech nachází prezident Emmanuel Macron. Právě proti jeho osobě a jeho politice směřují protesty hnutí žlutých vest, které už od poloviny listopadu hýbe děním ve Francii.

Asi 40 příznivců hnutí se nejdříve vydalo k prezidentskému letnímu sídlu v automobilech. Na jediné silnici spojující pevnost Brégançon s nedalekou usedlostí Cabasson jim ale zahradilo cestu asi dvacet policistů, popsal místní deník Var-Matin.

Skupinka poté změnila plán, avšak ani pěšky se její členové do pevnosti nedostali. Některé demonstranty bezpečnostní složky zablokovaly několik stovek metrů od vstupní brány.

„Vrátíme se, asi zítra i v následujících dnech. Musíme zachovat mobilizaci,“ slibovali si prý účastníci nevšedního výletu na zpáteční cestě. (jaz)