Čínské velkoměsto zakázalo jakékoli vánoční dekorace...

Čínské velkoměsto Lang-fang zakázalo vánoční dekorace i předměty související s oslavami Vánoc. Každý, kdo bude chycen při prodeji dekorací, by měl být potrestán. Lang-fang obývají přes 4 miliony lidí.

Přes Vánoce také v ulicích města hlídkují inspektoři, jejichž úkolem je nahlásit jakoukoli známku vánočních oslav.

Hlavním důvodem zavedení tohoto nařízení je podle odborníků „snaha potěšit Peking“, který v posledních měsících přitvrdil v pronásledování křesťanů. Podle některých zpráv ničí čínská vláda kříže, pálí bible, zavírá kostely a nutí věřící, aby se písemně zřekli své víry.

Pronásledování křesťanů ostatně není v zemi ničím novým. Podle zprávy americké organizace Freedom House čelí čínští křesťané i další náboženské skupiny od roku 2012 velké perzekuci.

Jak upozorňuje britský deník Daily Mail, Vánoce nepatří mezi tradiční čínské svátky. Naprostá většina obyvatel Číny je proto neslaví. Během posledních 20 let se ale zejména pro mladé Číňany staly takzvaným „nákupním svátkem“, tedy ideální příležitostí, jak společně se svými přáteli trochu provětrat své peněženky a nákupní karty. Nejen nákupní střediska tak nešetří na bohaté vánoční výzdobě.

Komunistická Čína zároveň vydělává na prodeji vánočních ozdob a dalších věcí spojených s Vánoci do celého světa. Podle deníku South China Mornig Post pocházelo z Číny až 60 procent umělých vánočních stromků, které se v roce 2017 prodaly ve světě. (jaz)