Podle ruského prezidenta se zvyšuje nebezpečí jaderné hrozby...

Vladimir Putin varoval před blížícím se nebezpečím jaderné války. Podle ruského prezidenta by mohl taková atomová válka znamenat zánik celého lidstva. Putin však zároveň vyjádřil naději, že má lidstvo dostatek zdravého rozumu, aby k válce nedošlo.

„Neusilujeme o převahu, ale o uchování strategické rovnováhy. Zajišťujeme svou bezpečnost a víme, jak to dělat,“ prohlásil současně o vývoji nových ruských zbraní, které podle něj mají být schopny proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou.

Nebezpečí jaderného konfliktu se podle Putina zvyšuje tím, že se rozpadl mezinárodní systém, který dosud bránil závodům ve zbrojení.

Putin připustil, že v tomto směru má Rusko nyní jistou převahu, ale celkově mu jde o udržení rovnováhy. Těžko si však představit, jak se bude situace dále vyvíjet, pokud Spojené státy odstoupí od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

Situace je podle něj „na hraně“ a stoupá i hrozba lidského omylu a selhání. Nebezpečí nelze podle něj podceňovat, ale nezbývá než věřit, že „lidstvo má zdravý rozum a pud sebezáchovy, aby nedošlo ke krajnostem“. (jaz)