Protesty žlutých vest dávají pořádně zabrat francouzské ekonomice...

Protesty žlutých vest ve Francii se výrazně podepíšou na ekonomice země. Kvůli rozsáhlým demonstracím napříč celého státu zpomalí růst francouzské ekonomiky v posledním čtvrtletí tohoto roku z 0,4 procenta na 0,2 procenta.

Členové hnutí žlutých vest už několik týdnů protestují po celé Francii proti vládním ekonomickým reformám. Francouzi původně demonstrovali a blokovali tamní silnice na protest proti plánovanému růstu cen pohonných hmot. Později však jejich nespokojenost přerostla v protesty proti hospodářské politice vlády i proti samotnému prezidentovi země.

Dopad demonstrací zhodnotil statistický institut Insee. Podle něj dojde ke zpomalení ekonomického růstu země v posledním čtvrtletí letošního roku o polovinu. Růst se tedy v porovnání s předchozím čtvrtletím zpomalí z 0,4 procenta na 0,2 procenta. V říjnu přitom institut předpovídal, že si druhá největší ekonomika eurozóny udrží míru růstu HDP ve výši 0,4 procenta. Napsala o tom agentura Bloomberg.

Zhoršující se vyhlídky vyhodnotila francouzská centrální banka, která zmínila hlavně dopad protestů na průmyslovou výrobu a služby. Výrobní index nákupních manažerů (PMI), který je indikátorem ekonomického zdraví výroby a sektoru služeb, v prosinci poklesl nejvíce za sedm let. Nyní je PMI na úrovni, která naznačuje další pokles.

Jak uvedl deník France24, mnoho maloobchodníků muselo kvůli násilným protestům uzavřít své obchody v jednom z nejsilnějších prodejních období roku. Podle francouzské maloobchodní federace přišli francouzští maloobchodníci o jednu miliardu eur. Protesty také odrazují turisty, kteří hromadně ruší hotelové rezervace.

Demonstrace proti vysokým životním nákladům donutily prezidenta Emmanuela Macrona, aby slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele a zamezit dalším protestům žlutých vest. (jaz)