Britská premiérka Theresa Mayová odmítla zopakovat referendum o brexitu, prý by to rozdělilo Británii.

Britská premiérka Theresa Mayová odmítla uspořádání druhého referenda o brexitu, protože by to podle ní rozdělilo zemi. Britští poslanci budou o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie hlasovat 14. ledna.

Nejbližší spolupracovníci Mayové  se snaží premiérku přesvědčit, aby vypsala nový plebiscit. V posledních dnech k tomu vyzývají i další politici a veřejné osobnosti, včetně expremiérů Tonyho Blaira nebo Johna Majora.

Odpůrci tvrdí, že vize Mayové ohledně brexitu nebyly součástí tehdejšího hlasování v roce 2016, a veřejnost by tak měla dostat ještě jednu možnost hlasovat teď, když už jsou známé podmínky odchodu z EU.

Pro odchod z EU se Britové vyslovili v referendu, které proběhlo 23. června 2016. Pro brexit tehdy hlasovalo 51,9 procenta voličů, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí.

Mayová v minulém týdnu ustála vnitrostranické hlasování o pozici lídra Konzervativní strany a post premiérky Velké Británie. Britská premiérka zároveň prohlásila, že do dalších voleb v roce 2022 už torye nepovede a post premiérky opustí po brexitu.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března 2019. Dohoda o odchodu stále není dořešená.

(pel)