Praha má schválený rozpočet pro rok 2019, podle opozice je „černou dírou“.

Praha má schválený rozpočet pro rok 2019. V příštím roce bude metropole hospodařit s příjmy 59,175 miliardy a výdaji 77,569 miliardy korun. Deficit téměř 18,4 miliard pokryje město z vlastních zdrojů a státních příspěvků. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Opozice schválený rozpočet zkritizovala, podle ní je to černá díra. 

Na investice je vyhrazeno 18,24 miliardy korun. Peníze město převede do rezervy a na jednotlivé projekty je rozdělí až na začátku příštího roku.

„Rozpočet je rámec, v kterém se budeme pohybovat a bude se v průběhu roku měnit. Při jeho změnách a čerpání budeme postupovat zodpovědně,” uvedl náměstek primátorky Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Na běžné výdaje má město vyčleněno zhruba 59,33 miliardy korun. To je o asi pět miliard více než na letošek.

Největší částka, přes 21 miliard korun, zamíří na dopravu. Téměř 15 miliard je určeno do školství.

V oblasti investic se v současné chvíli počítá například pro dopravu asi 965 milionů korun a pro školství 417,5 milionu.

Většina peněz, a to zhruba 14,5 miliardy korun, bude v rezervě a radní a zastupitelé o nich rozhodnou na začátku příštího roku.

Opozice rozpočet zkritizovala

Opozici vadí právě oblast investic.

Zastupitelé ANO kvůli přesunu větší částky do rezervy navrhli na začátku jednání, aby byl rozpočet stažen z programu jednání. To ale nakonec odmítli. V diskusi pak zastupitelé rezervu označili za bianco šek nebo černou díru.

„Je to černá díra s investičními rezervami ve výši 13,5 miliardy korun. To je absolutně nestandardní a u státního rozpočtu takovou situaci přímo zakazuje zákon,“ poznamenal Ivan Pilný (ANO).

S tím ale Vyhnánek nesouhlasil.

„Nejedná se o černou díru, nebude o těchto penězích rozhodovat sama rada. Kompetence rady jsou při schvalování investic velmi malé,” řekl.

Městské části dostanou na svůj chod dohromady 5,76 miliardy. Z celkové sumy tvoří 905 milionů korun příspěvek na výkon státní správy.

Nejvíc peněz získají velké městské části Praha 1 až 22, a to dohromady přes 4 miliardy.

Největší a nejlidnatější Praha 4 dostane 425,2 milionu. Naopak do nejmenší městské části Nedvězí dorazí z rozpočtu 1,7 milionu korun.

(pel)