Evropská komise přestane vyplácet firmám spojovaným s Andrejem Babišem dotace dokud nebude vyřešen spor kolem střetu zájmů českého premiéra. Prohlásil to při debatě v Evropském parlamentu komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger.

Oettinger rovněž řekl, že od začátku srpna, kdy v EU platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly vyplaceny žádné dotace holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřeneckých fondů.

Evropská komise teď vyhodnocuje dopis od Babiše. V něm premiér píše, že otázka jeho údajného střetu zájmů kvůli Agrofertu závisí na výkladu nových evropských předpisů. Dodává, že stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu.

Premiér také připomněl, že vláda začátkem prosince na základě prvotní právní analýzy dospěla k závěru, že vše je v souladu s českými i evropskými předpisy.

Diskusi o Babišovi prosadil na program parlamentu klub evropských Zelených. Z rozpravy by mělo vzejít usnesení adresované Evropské komisi, o němž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek. (jaz)