Ministryně Dostálová (vlevo) čelí korupčnímu skandálu, opozice volá po její hlavě...

Hnutí ANO čelí dalšímu korupčnímu skandálu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová podle informací České televize v době, kdy byla náměstkyní, nestandardně rozhodovala o výdajích agentury CzechTourism. Z uzavřených smluv za 38 milionů korun tak prý těžilo několik vybraných osob. ODS požaduje po Dostálové rezignaci.

„Včera se v médiích objevily se nové informace vyšetřování paní ministryně Kláry Dostálové. Ukazují, že patří do okruhu hlavních podezřelých, a naznačují, že u ní byla provedena domovní prohlídka. Jménem ODS se ptám pana premiéra, zda v případě podezření na korupci v okolí ministryně není čas, aby jednal,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„A paní ministryně Dostálové se ptám, zda to, co se děje, není důvod, aby zvážila své setrvání ve funkci,“ dodal Fiala.

„Překvapuje mě, že to musím vysvětlovat. Dřív by bylo něco takového (rezignace) samozřejmé. Paní ministryně je podezřelá z dotačního podvodu, současně se zabývá kauzou premiéra Andreje Babiše, který je obviněný z dotačního podvodu. Je to normální?“ uvedl Fiala.

Policisté ve druhé polovině listopadu kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Domovní prohlídku provedli i u Dostálové, odvezli její služební počítač.

Dostálová, která měla agenturu dříve na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj, patří podle ČT mezi hlavní podezřelé. Dalšími jsou odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě. O případném obvinění policisté rozhodnou v příštím roce, uvedla ČT.

Mezi důkazy policie zařadila například výpisy z bankovních účtů.

„Mimo jiné prostřednictvím zajištění rozsáhlého množství informací podléhající bankovnímu tajemství (…) bylo toto podezření z nehospodárného a klientelismem poháněného nakládání s rozpočtovými prostředky agentury CzechToursim potvrzeno,“ píše se podle ČT v soudním příkazu.

Dostálová všechna obvinění odmítá. (jaz)