Premiér Babiš navrhuje obědy zdarma pro děti v posledním ročníku MŠ a na 1. stupni ZŠ.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby děti dostávaly obědy zdarma. Týkalo by se to dětí v posledním ročníku MŠ a na 1. stupni ZŠ. Státní rozpočet, potažmo daňové poplatníky, by to vyšlo na 5 až 6 miliard korun ročně. Babiš však už přiznal, že zatím neví, kde by potřebné miliardy chtěl vzít.

Zprávu uveřejnil server Aktuálně.cz.

„Už jsem to projednával s ministrem školství, že bychom to navrhli jako návrh zákona,“ uvedl premiér.

Rodiče teď platí asi čtvrtinu ceny oběda. Podle nového návrhu by neměli platit nic. Novinka by mohla platit od roku 2020.

Obědy zdarma by podle něj měly mít všechny děti na prvním stupni základních škol a v přípravném ročníku škol mateřských.

„Poprvé jsem to viděl ve Finsku, tam to mají dokonce od roku 1948, mají to Slováci na prvním stupni a poslední stupeň MŠ a má to i Maďarsko,“ podotkl.

Náklady odhaduje premiér na 5 až 6 miliard korun. Podle ministerstva školství by se plošné zavedení obědů zdarma týkalo asi milionu dětí.

Babiš nicméně pro Aktuálně.cz připustil, že zatím neví, kde by potřebné peníze chtěl vzít.

Opozici se jeho návrh nezamlouvá.

„Obědy zdarma? To znamená, že producenti dodají do škol suroviny zdarma a kuchaři se vzdají mzdy a uvaří obědy pro děti bez nároku na odměnu? Nebo jde o další socialistický švindl v řadě, ve stylu vytaháme daněmi více peněz od lidí a pak za jejich peníze budeme dělat ‚mecenáše‘?“ napsal na Twitter poslanec za ODS Jan Skopeček.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se domnívá, že chce Babiš odvést pozornost od svých „průšvihů“.

Ani podle ředitele Asociace školních jídelen Karla Jahody to není moudrý krok.

Kritici argumentují také tím, že projekt, který zajišťuje obědy zdarma pro děti z chudých rodin, již existuje.

Peníze posílá školám ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci operačního programu Potravinová a materiální pomoc. Větší část přitom čerpá z peněz Evropské unie.

(pel)