Finanční správa udělala zátah v klubovnách po celé republice...

Úředníci finanční správy společně s celníky a policií provedli zátah ve 24 provozovnách označených jako soukromé kluby. U třech případů udělili pokutu na místě, se zbývajícími 21 subjekty vedou správní řízení.

„Finanční správa na nás udělala zátah jako na drogové dealery. Někde přijelo i pět aut. Úředníci se domáhali vstupu, někde na ně křičeli, že je nepustí dovnitř,“ popsala pro iDnes.cz Dagmar Krylová, propagátorka tzv. kluboven, která sama vede klubovnu v Úsobí na Vysočině.

Úředníci udělali zátah ve 24 provozovnách napříc celou republikou a ve 20 z nich udělali kontrolní nákup. Ve třech případech uložili na místě pokutu kvůli nedodržení EET, v ostatních případech nebylo šetření dosud uzavřeno, může dojít až do správního řízení, kde jsou pokuty výrazně vyšší (až půl milionu a uzavření provozovny). Celníci také zajistily 18 rostlin marihuany a vybrali nedoplatky na daních 16 tisíc korun.

„Kontrolní akce byla zacílena na kluby, které se snaží zastírat výkon podnikatelské činnosti. V těchto klubech nejsou dodržována pravidla, která by podnikatelé měli respektovat – evidence tržeb a zákaz kouření ve vnitřních prostorách,“ uvedla finanční správa k zátahu.

Když se rozjíždělo před dvěma lety EET, klubů začalo přibývat. Některé malé obce, kde měli skomírající hospodu, v tom spatřili řešení, jak místní podnik zachovat a vyhnout se tak novým povinnostem jako je evidence tržeb (od prosince 2016) a zákaz kouření (od května 2017).

V některých klubovnách při kontrolním nákupu prodali místní občerstvení nebo pití kontrolorovi.

Spolky si přivydělávat mohou, ale jen nárazově a maximálně do 300 tisíc ročně. Tato drobná vedlejší podnikatelská činnost ovšem musí sloužit k podpoři hlavní činnosti spolku. Případem může být jednou za čas hasičský ples s tombolou nebo jiné nárazové akce. Vejít by se do toho mohl i stánek s klobásami a pivem při zápase na vesnickém hřišti. (jaz)