Ukrajina zakázala ruským mužům vstup na své území.

Ukrajina zakázala vstup do země ruským mužům ve věku 16 až 60 let. Prezident Petro Porošenko chce opatřením zabránit vzniku jednotkám soukromých armád. Země vpustí Rusy pouze ve výjimečných případech, například z humanitárních důvodů nebo na pohřby.

O zákazu informoval náčelník pohraniční služby Petro Cygykal.

„Na přechodech je prováděna zesílená kontrola. K dnešnímu dni je omezen vjezd cizinců, především občanů Ruské federace. Je zakázáno vpouštět ruské občany mužského pohlaví ve věku od 16 do 60 let,” řekl generál Cygykal.

Doplnil, že vpustí občany Ruské federace, kteří jedou na pohřeb nebo z jiného humanitárního důvodu.

Podle prezidenta Petra Porošenka mají opatření zabránit tomu, aby na Ukrajině „Ruská federace formovala jednotky soukromých armád, které se jeví jako součást Ozbrojených sil Ruské federace“.

Nehodlá však skončit jen u dočasného zákazu vstupu pro muže.

„Pro občany Ruské federace bych přitvrdil požadavky na registraci v oblastech, kde je zaveden válečný stav.“

Ukrajina a Rusko jsou na pokraji válečného konfliktu. Děje se tak v návaznosti na incident, který se odehrál mezi ruskými a ukrajinskými plavidly v Kerčském průlivu u Krymu. Rusové zde zadrželi 23 ukrajinských námořníků a zabavili tři ukrajinská plavidla.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil v pohraničních a přímořských oblastech válečný stav v reakci na incident v Kerčském průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva.

Porošenko občany varoval, že zemi hrozí „skutečná válka“ s Ruskem.

(pel)