Babiš by rád získal z EU více dotací...

Andrej Babiš oznámil, že se zasadí o zvýšení peněz na soudržnost mezi zeměmi Evropské unie. Premiér to řekl před odletem na schůzku chudších zemí EU na Slovensku. Zároveň připomněl, že chce usilovat také o to, aby mělo Česko větší volnost při nakládání s dotacemi.

V rámci politiky soudržnosti jsou v EU financovány projekty, které slouží ke sblížení životní úrovně mezi chudšími a bohatšími státy a regiony.

Slovenský premiér Peter Pellegrini svolal do Bratislavy setkání zástupců 16 zemí EU, které mají na politiku soudržnosti podobný názor. Měli by podepsat deklaraci vyzývající k zajištění dostatku peněz na kohezi.

Babiš také uvedl, že kromě přidání peněz na kohezi ve finančním rámci chce Česko usilovat o to, aby mělo větší volnost při nakládání s nimi. Za prioritní oblast označil investice, zejména do dopravní infrastruktury.

Peníze pro politiku soudržnosti by chtěl Babiš nalézt úsporami v jiných kapitolách víceletého finančního rámce.

Debata o možnosti zvýšení příjmů unijního rozpočtu, které se vypočítávají z výše hrubého národního důchodu členských zemí, je podle Babiše především věcí států, které jsou na rozdíl od Česka čistými plátci. Podle nynějšího návrhu Evropské komise by státy odváděly 1,11 procenta hrubého národního důchodu. (jaz)