Elektřina a plyn od ledna 2019 podraží...

Energie v roce 2019 budou dražší. České domácnosti si připlatí až tisíce korun ročně. Většina dodavatelů elektřiny a plynu chystá zdražení. K tomu se u dodávek elektřiny domácnostem přidá také zvýšení plateb za distribuci, které oznámil Energetický regulační úřad.

Část dodavatelů uvedla, že od ledna zvýší ceny svým zákazníkům, kteří nemají zafixovány ceny.

Ceny elektřiny zvedne ČEZ i E.On o 8 procent, Bohemia Energy o 8 až 10 procent.

Naopak podle mluvčího Petra Holubce elektřinu nezdraží Pražská energetika. Nevyloučil ale, že firma to učiní během příštího roku.

Část menších dodavatelů si dlouho držela nižší ceny, proto bude skok v mnoha případech ještě výraznější.

Plyn zdraží zhruba o 5 procent. E.ON byl od listopadu prvním významnějším dodavatelem, který zvýšil cenu plynu. Části klientů vzrostla v průměru o 5 procent. Od Nového roku ho bude následovat MND.

Situaci na trhu s plynem analyzují také další firmy, včetně největšího distributora plynu v ČR, společnosti Innogy a Pražské plynárenské.

Za zdražením je vzestup cen energií na burzách, kde je dodavatelé pro své klienty pořizují. Elektřina rychle zdražuje druhým rokem, meziročně její cena stoupla téměř o polovinu, zemní plyn podražil zhruba o čtvrtinu.

Trend růstu cen energií pro tuzemské domácnosti potvrzuje také aktuální oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část ceny stanovuje. Mluvčí úřadu Michal Kebort řekl, že regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v průměru o 2,2 procenta.

U plynu regulované ceny pro maloodběratele sice klesnou o 2,5 procenta, tvoří ale pouze zhruba čtvrtinu výsledné ceny. Růst zbývající části ceny, kterou určují sami dodavatelé, tak velmi pravděpodobně tento pokles převáží.

(pel)