Ukrajina a Rusko jsou na pokraji válečného konfliktu. Děje se tak v návaznosti na incident, který se odehrál mezi ruskými a ukrajinskými plavidly v Kerčském průlivu u Krymu. Rusové zde zadrželi 23 ukrajinských námořníků a zabavili tři ukrajinská plavidla. Ukrajinský prezident vyhlásil válečný stav. Podle Ruska má konflkt na svědomí ukrajinská strana, řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Rozhodně to byla provokace,“ citovala ruská státní média z Lavrovova prohlášení.

Podle Lavrova hrozí, že by spor mohl eskalovat až do bodu, z něhož už nebude pro Rusko ani Západ návratu zpět.

Ruské síly v neděli zabavily tři ukrajinská plavidla, dva dělové čluny a jeden remorkér, jež chtěly Kerčským průlivem, přes který nedávno Rusové postavili most na anektovaný Krym, proplout do Azovského moře.

Rusové zadrželi 23 ukrajinských námořníků a šest jich podle Kyjeva postřelili. Ruská strana střelbu přiznává, zraněni však podle ní byli jen tři lidé.

Obě strany se viní navzájem. Rusové tvrdí, že Ukrajinci narušili jejich vody, podle Ukrajiny se ale incident udál v mezinárodních vodách. Kyjev navíc tvrdí, že ruskou stranu o konvoji plavidel mířícím do Mariupolu předem informoval.

Ruská stráž nejprve trasu ukrajinským lodím zablokovala pod Kerčským mostem tankerem s tím, že dál pokračovat nemohou kvůli uváznutí nákladní lodi na mělčině. Pak Rusové se svou lodí najeli do ukrajinské a později zahájili střelbu. Rusové také do oblasti vyslali stíhačky.

Ukrajina vyhlásila válečný stav

V reakci na incident ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal dekret o vyhlášení válečného (či výjimečného) stavu, který má ještě schvalovat parlament.

(jaz)