Lídři států EU na summitu podpořili dohodu o brexitu.

Lídři evropských států podpořili dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie (EU). Na schválení brexitové dohody jim na summitu v Bruselu stačilo pouhých 30 minut. Nyní bude o návrhu rozhodovat britský parlament.

Summit začal diskusí s šéfem Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Poté začalo samotné jednání šéfů států a vlád sedmadvaceti zemí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk následně oznámil, že premiéři text dohody podpořili. Stalo se tak zhruba půl hodiny po začátku mimořádného summitu v Bruselu.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker už při příchodu podotkl, že dohoda je nejlepší možná.

Rozsáhlá smlouva na 585 stranách textu upravuje podmínky samotného brexitu. Zahrnuje například udržení práv občanů EU v Británii po jejím odchodu z bloku nebo vyrovnání britských finančních závazků vůči unii. Kromě jiného řeší také přechodné období po brexitu do roku 2020.

Šéfové států a vlád vyzvali příslušné instituce, aby podnikly kroky potřebné k ratifikaci smlouvy, aby dohoda by mohla platit od 30. března 2019, tedy od chvíle, kdy Británie přestane být součástí unie.

Nyní bude o smlouvě jednat europarlament. Po jeho souhlasu by dokument měla oficiálně potvrdit Rada EU, tedy členské země bloku.

Na britské straně už s textem dohody souhlasila, byť za cenu několika rezignací, britská vláda. Premiérku Theresu Mayovou ale ještě čeká složitý úkol, bude muset prosadit smlouvu ve skepticky naladěném britském parlamentu.

Pokud by britská sněmovna dohodu odmítla, hrozilo by, že Británie 29. března 2019 z EU odejde formou takzvaného „tvrdého brexitu“, tedy bez dohody a se všemi negativními dopady na hospodářství i vztahy.

(pel)