Podle Andreje Babiše by měla plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany postavit dceřiná firma společnosti ČEZ. Stát je podle slov premiéra připraven investici podpořit. Proti stavbě se ale staví minoritní akcionáři, podle kterých je z krátkodobého hlediska rentabilita stavby diskutabilní. Případné soudní spory by prý mohly zablokovat stavbu na desítky let.

„My jsme přesvědčeni o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná,“ řekl Babiš na semináři o dukovanské elektrárně ve Valči na Třebíčsku.

Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužení životnosti nynějších bloků Dukovan.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) řekla koncem srpna, že do konce letošního roku by se mělo rozhodnout o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku. Koncem října pak Babiš mluvil o možném prodloužení životnosti Dukovan o deset let.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. (jaz)