České dráhy už od 9. prosince podraží...

České dráhy (ČD) i ČEZ podraží. ČD zdraží jízdenky už od 9. prosince a to o 2,5 procenta. Od Nového roku pak navýší ceny elektřiny některým zákazníkům o 8 procent také ČEZ. V případě Českých drah je důvodem cen růst inflace, ČEZ zvyšuje ceny kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách.

Loni České dráhy zdražily o dvě procenta. Na druhou stranu ČD nově od 9. prosince rozšíří nabídku traťových jízdenek pro pravidelné dojíždění až na 150 kilometrů, dosud byla vzdálenost omezená na 120 kilometrů. Navýší také počet vlaků na průměrných 7223 spojů denně, což je o 182 spojů více než letos.

Další změnou ČD by mělo být zrychlení dopravy mezi Prahou a západními Čechami. Vlaky by na trase do Plzně a dalších měst na trase měly díky nedávnému otevření ejpovických tunelů zrychlit o více než deset minut. Díky tomu zrychlí i spojení do Mnichova.

Vlaky ČD přepravily během tří čtvrtletí letošního roku 133,7 milionu cestujících, což je zhruba o 2,8 milionu více než za stejné období loni. Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. Do skupiny patří vedle osobního dopravce ČD Cargo, ČD Telematika nebo Výzkumný ústav železniční.

Zdražuje také ČEZ

Některým zákazníkům zdraží o osm procent elektřinu také energetická společnost ČEZ. Půjde o lidi, kteří nemají zafixovány ceny, elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu. Pro většinu z nich půjde o méně než 40 korun měsíčně. (jaz)