Ministři Evropské unie (EU) podpořili návrh dohody o vystoupení Velké Británie z EU. Oznámil to Evropský vyjednávač pro brexit Michel Barnier. Nyní bude schvalovat smlouvu britský parlament.

Nevyřešené jsou ale zatím detaily o budoucích vztazích mezi EU a Británií. Prohlášení o nich i samotná brexitová dohoda mají být schváleny na nedělním summitu. Na textu „rozvodové dohody“ se vyjednavači obou stran na pracovní úrovni shodli už před týdnem.

Zatím navíc zbývá i otevřená otázka, na jak dlouho by mohlo být případně možné jednou prodloužit předpokládané přechodné období, které nyní končí v prosinci 2020.

Mezitím je ve svízelné situaci britská premiérka Theresa Mayová, které i mnozí kolegové z Konzervativní strany vytýkají vyjednání dohody s EU, jež je podle nich špatná. Z jejího týmu odešli někteří důležití politici, mezi nimi i samotný ministr pro brexit Dominic Raab.

EU musí počítat i s tím, že rozvodovou smlouvu bude ještě schvalovat britský parlament, a ten ji může odmítnout. Pak by hrozil brexit bez dohody. (jaz)