V Česku se dříve než elektronické hlasování ve volbách zavede znovu korespondenční...

Česká republika chystá výraznou změnu voleb. Ministerstvo vnitra připravuje novelu, která by zrušila dvoudenní volby a nahradila by je jednodenními. Hlasovat by se mohlo také korespondenčně.

S informací přišlo Právo. Změny by měly být zaváděny postupně v horizontu příštích několika let. Prvními volbami, kterých by se podle náměstka pro legislativu Petra Mlsny mohly dotknout, by byly volby do Sněmovny v roce 2021.

K přípravě normy přizvalo vnitro zástupce všech parlamentních stran. Shoda mezi stranami panovala na tom, aby byly volby jednodenní. Který den by to byl nově, není ještě jasné. Nabízí se pátek či sobota, diskutuje se však i o neděli.

Strany diskutovaly i o otázce senátních obvodů. Nově by se neměly měnit podle počtu obyvatel, každý senátor by tedy měl po celé své volební období vědět, kdo jsou jeho potenciální voliči.

Zrušit by se v budoucnosti mohlo také doručování hlasovacích lístků do schránek voličů.

Změna by se měla dotknout i komunálních voleb. Těm by ministerstvo vnitra rádo určilo pevné datum, aby mandát zastupitelů nebyl stále zkracován, jak se to stává v posledních letech.

Jak Právu přiznal pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, příprava je teprve na samém začátku.

„Ve chvíli, kdy sjednotíme systém a zavedeme korespondenční hlasování, tak otevřeme cestu i k elektronickému hlasování,“ poznamenal Pikal. (jaz)