Plných 68 procent obyvatel ČR odmítlo v průzkumu přijímání migrantů (ilustrační foto - redakční koláž).

Odpor vůči přijímání migrantů do Česka narostl. Dvě třetiny obyvatel ČR se v průzkumu vyslovily proti jakémukoliv přijímání uprchlíků. Ve srovnání s výsledky průzkumu z dubna narostl podíl lidí odmítajících migranty o deset procentních bodů na 68 procent.

Výsledky vyplynuly z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Vstřícnost k uprchlíkům deklarovala v průzkumu necelá čtvrtina lidí (24 procent), podle kterých by ČR měla uprchlíky přijmout do doby, než se budou moci vrátit do země svého původu.

Pouhá 2 procenta lidí by pak uprchlíky přijímala a umožnila jim v ČR zůstat.

Průzkum ukázal, že odmítavý postoj obyvatel vůči migrantům nyní opět kulminuje. Zatímco v roce 2015 odmítalo přijímat uprchlíky zhruba 50 procent tuzemské veřejnosti, v lednu 2016 jejich podíl vzrostl na 65 procent.

V dubnu 2017 odmítalo v ČR migranty rekordních 69 procent dotázaných.

Agentura CVVM uvedla, že až další výzkum ukáže, jestli jde nyní opět pouze o výkyv, nebo již o nastolení nového trendu.

Podle výzkumníků roste podpora přijímání s dosaženým vzděláním. Větší otevřenost údajně deklarují rovněž lidé hlásící se k pravici a ti, kteří jsou spokojeni s politickou situací. Proti jsou naopak lidé důvěřující prezidentovi a nedůvěřující vládě.

Podle 82 procent lidí představuje situace kolem uprchlíků bezpečnostní hrozbu pro Evropu. Plných 72 procent lidí v průzkumu deklarovalo, že uprchlíci znamenají hrozbu i pro ČR. Stejné procento lidí považuje uprchlíky za hrozbu pro světový mír.

Zájem Čechů o uprchlickou krizi je nyní zároveň výrazně nižší, než tomu bylo v předchozích dvou letech. Názor veřejnosti v ČR na uprchlíky by nezměnila ani hrozba ztráty peněz z fondů Evropské unie.

Inkriminovaný průzkum probíhal od 13. do 26. října. Zapojilo se do něj 1023 respondentů. (sfr)