Zeman s Kiskou položili u příležitosti 28. října věnce u památníku na Vítkově... (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Český prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska v dešti klopýtali k Národnímu památníku. Prezidentská limuzína se totiž musela kymácet mezi výmoly po nedokončeném povrchu rozkopané Husitské ulice, která vede k památníku. Zde si oba prezidenti spolu s dalšími českými a slovenskými politiky připomněli 100 let od založení Československa. Romové významné výročí využili k pochodu Roma Pride proti anticikánskému Zemanovi.

Pietní akt na Vítkově zahájil jako obvykle chorál Ktož sú boží bojovníci, za jehož zvuku vojáci přinesli historické armádní prapory.

Nastoupené vojenské jednotky nejprve pozdravily ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a náčelníka generálního štábu české armády Aleše Opatu.

Po nich prošli před vojáky prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska.

Prezidenti spolu s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, čelnými představiteli českého a slovenského Parlamentu, armády či církví a veterány položili věnce k hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově.

Minutou ticha pak uctili památku všech vojáků padlých v boji za svobodu a nezávislost. Vojáci vystřelili za zvuku trubky několik čestných salv.

Příjezd i odjezd prezidentské kolony a dalších čestných hostů z Vítkova byl letos komplikovanější než jiné roky. Příjezdová cesta k Památníku totiž vede Husitskou ulicí, která už je několik měsíců rozkopaná. Prezidentská limuzína tak musela klopýtat mezi výmoly po nedokončeném povrchu této ulice.

Proti Zemanovi protestovali Romové

Romové využili významné výročí, kdy Česko slaví 100 let založení republiky, využili k pochodu Roma Pride 2018. Asi 100 lidí protestovalo proti výrokům prezidenta Miloše Zemana na jejich adresu.

„Chceme jasně vystoupit proti nehorázným anticikanistickým lžím Miloše Zemana. Nelíbí se nám, jak šíří a posiluje nenávist proti Romům. Sám mám odfáráno 31 let na šachtě, z těžké práce si nesu doživotní zdravotní následky. Zemanovy protiromské výroky nás Romy hluboce uráží,“ uvedl už dříve za organizátory bývalý horník Jozef Miker.

Původně se chystali pochodovat na Staroměstské náměstí, kvůli nepříznivému počasí ale průvod zrušili.

Na akci vystoupila řada řečníků. Zeman během návštěvy v Olomouckém kraji uvedl, že Romové se štítí práce a tvoří podle něj většinu nezaměstnaných v jedné z obcí, kterou navštívil.

Na akci vystoupil i předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Ten přítomné žádal, aby podepsali manifest, který organizátoři přečetli s tím, že se ho během večera, kdy bude Zeman předávat státní vyznamenání, pokusí prezidentovi nebo prezidentské kanceláři doručit.

Upozornil také, že nenávistná rétorika, která byla v minulosti vlastní spíše okrajovým stranám, se čím dál více přesouvá do mainstreamové politiky.

V reakci na Zemanovy výroky Romové na facebooku zveřejnili stovky svých fotografií z pracovního prostředí. Zeman ale na svých výrocích trvá.

Velká vojenská přehlídka 

Stoleté výročí vzniku Československa připomněla v Praze přehlídka vojáků, policistů, hasičů, záchranářů i strážníků.

Po Evropské třídě pochodovalo víc než 2100 lidí včetně zástupců aktivních záloh a některých armád NATO, projely stovky kusů techniky.

Zapojení letecké techniky bylo kvůli oblačnému a deštivému počasí omezeno. Přelétla jen stíhací letadla Gripen, která nebyla vidět, a pouze některé z původně plánovaných vrtulníků.

Prezident Miloš Zeman před přehlídkou připomněl boj české armády proti terorismu.

Na čestné tribuně byl spolu s prezidentem přítomen premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini nebo americký ministr obrany James Mattis. Pozvaných hostů přihlíželo zhruba 1500, mezi nimi také váleční veteráni.

(pel)