Čeští občané jsou pro zrušení střídání času...

Zrušení střídání času by chtělo hned 7 z 10 obyvatel Česka. Z toho by přitom 44 % obyvatel hlasovalo pro zachování tzv. letního času, pro „přirozený“ zimní čas se vyjádřilo 24 procent lidí. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK. Ukončit povinné střídání času navrhla Evropská komise.

Letní čas se na zimní změní o nadcházejícím víkendu. V noci na neděli se ve 03:00 hodinky posunou o hodinu zpět, a noc se tak o hodinu prodlouží. Opačným způsobem na letní se čas mění vždy koncem března.

Se zrušením povinného střídání času v EU podle průzkumu rozhodně souhlasí 38 procent dotázaných, spíše pro je 32 procent. Rozhodně proti rušení změn času je šest procent lidí, spíše s ním nesouhlasí 23 procent. Nejvíc ukončení změn času podporují lidé nad 45 let, nejméně mladí do 30 let, i když také z nich je pro zrušení víc než polovina.


Přečtěte si: Stát jako nejvyšší pán života: Už 100 let lidmi manipuluje letním a zimním časem 


Víc českých občanů je pro trvalý letní čas než pro zimní, mírné většině lidí se ale nelíbí, že by si o čase měly rozhodovat jednotlivé unijní země.

Diskusi o úpravě střídání času zaznamenalo víc než devět z deseti dotázaných. O co v této diskusi jde, věděla víc než polovina populace. Změna času rozhodně nevyhovuje 31 procentům, spíše nevyhovuje 34 procentům respondentů. Spíše vyhovuje 27 procentům a rozhodně vyhovuje osmi procentům. Nejméně jsou se střídáním času spokojeni opět lidé starší 45 let. (jaz)