Miloš Zeman znovu zavtipkoval na téma likvidace novinářů...

Miloš Zeman opět vtipkoval na téma likvidace novinářů. Tentokrát k tomu využil nedávnou smrt saúdskoarabského novináře na konzulátu v Istanbulu. Český prezident byl za žertování na toto téma už několikrát kritizován.

Po projevu v Poslanecké sněmovně, kde prezident vystoupil s proslovem před schvalováním státního rozpočtu a schůzce s šéfem poslanců Radkem Vondráčkem, se zastavil u skupinky novinářů.

„Před chvílí mně přinesli krásnou fotografii na internetu. Ta fotografie je krásná proto, že jsem na ní já. Z té fotografie vychází bublina a tam je napsáno: Mám rád novináře. Možná, že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den,“ rozloučil se s novináři Zeman.

Zeman narážel na nedávnou smrt saúdskoarabského novináře Džamála Chásakdžího, který byl zavražděn na konzulátu Saúdské Arábie v tureckém Istanbulu. Jeho tělo se dosud nenašlo. Spojené státy americké v reakci na smrt novináře na velvyslanectví oznámily, že zruší víza saúdskoarabským činitelům spojeným s vraždou Chášukdžího. Německo chce v souvislosti s případem pozastavit vývoz zbraní do Saúdské Arábie a k jejímu bojkotu kancléřka Angela Merkelová vybídla také ostatní státy Evropské unie.

V minulosti Miloš Zeman například žertoval s ruský prezidentem Vladimirem Putinem, že novináře je třeba zlikvidovat. (jaz)