Cigarety budou dále zdražovat. Tentokrát kvůli tabákové směrnici EU.

Cigarety v Česku opět podraží kvůli směrnici EU. Zdražení však tentokrát nebude vyvoláno zvýšením daní, nýbrž regulatorními opatřeními Bruselu. Zdražení by mělo činit 1 korunu a to kvůli nutnosti umístění speciálního kódu na každou krabičku cigaret. 

Na další zdražení cigaret upozornilo Právo.

V Česku za poslední dva roky zdražila krabička cigaret v průměru o deset korun. Důvodem dalšího zdražení však tentokrát není vyšší spotřební daň, která byla započítána už do letošního lednového zdražení.

K dalšímu zdražení zhruba o 1 korunu dojde od příštího roku v důsledku opatření plynoucího z tabákové směrnice Evropské unie. Podle směrnice bude muset mít od 20. května každá krabička cigaret vyprodukovaná v rámci EU unikátní kód, aby šlo vysledovat její cestu od výrobce až do maloobchodu.

Evropská komise tím chce dosáhnout omezení pašování cigaret.

Krabičky a kolky

Nákladným opatřením bude také změna podoby tzv. škaredých krabiček s obrázkovým varováním před škodlivostí kouření. To dnes pokrývá 65 procent plochy krabičky a doplněno je ještě písemným varováním.

Zatímco na čelní straně krabičky je toto písemné varování nahoře, na zadní straně dole. A to musí tabákové firmy na své náklady sjednotit.

Přesun písemného varování na zadní straně zdola nahoru znemožní, aby na toto původní místo mohl být nalepen kolek, protože nesmí písmena varování překrývat.

To si vyžádá zcela nové kolky, které budou užší než dosud – tak, aby se vešly na boční stranu krabičky.

Podle jednatele firmy Imperial Tobacco Kamila Provazníka to pro tabákový průmysl bude znamenat „zbytečné stamiliónové výdaje navíc“.

Škaredé krabičky, stejně jako zákaz kouření v restauracích, přitom kuřáky příliš od jejich zlozvyku neodradily. Spotřeba tabáku sice v ČR meziročně klesla o devět procent, avšak cigaret pouze o 1,5 procenta.

„Růst platů umožnil mnohým lidem, kteří si dříve z tabáku sami balili kuřivo, přejít na běžné cigarety,“ vysvětlil Provazník.

Jak vyplývá z Cenového věstníku ministerstva financí, prakticky všechny tabákové společnosti působící v ČR si již nové pevné ceny pro konečné spotřebitele nechaly zaregistrovat.

Zdražení před Vánoci

Po doprodání zásob se starými kolky, tedy před Vánoci, podraží například dvacítka dlouhých cigaret značky Marlboro z dosavadních 108 na 109 Kč, Rothmans z 87 na 88 Kč, Sparta King Size z 97 na 98 Kč.

O korunu zdraží své značky i ostatní producenti.

Další zdražení bude podle tabákových firem muset následovat v příštím roce, aby si pokryly rostoucí náklady a udržely marže.

Přitom ve vládním daňovém balíčku, který v parlamentu prochází schvalovacím procesem, se pro rok 2019 se zvýšením daně nepočítá. Jak to bude od roku 2020, ministerstvo financí teprve zvažuje.

Sdružení dovozců a výrobců tabákových výrobků zaslalo ministerstvu financí dopis, v němž navrhuje, aby případné zvýšení daně nebylo stanoveno jen na jeden rok, ale na čtyřleté období, tedy na léta 2020 až 2023.

Umožnilo by to ceny cigaret zvyšovat postupně. (sfr)