Ve Skotsku neutuchají snahy o odtržení od Velké Británie.

Skotská národní strana zahájila další bitvu o odtržení Skotska od Velké Británie. Skotové tentokrát chtějí secesi, tedy politické oddělení části státu, uskutečnit i bez konání referenda. 

Joanna Cherry z vedení Skotské národní strany (SNP), uvedla, že by Skotsko mohlo opustit Spojené království bez dalšího referenda. Na stranické konferenci, která se konala ve skotském Glasgow, prohlásila, že by stačila demokraticky projevená vůle lidu, kterou nemusí být nutně referendum.

Další alternativou k vyhlášení skotské samostatnosti by podle skotské političky mohl být nerozhodný výsledek příštích britských parlamentních voleb. Skotští nacionalisté by pak vyměnily kroky směřující samostatnosti Skotska za podporu labouristické vlády ultralevicového šéfa Labouristů, Jeremyho Corbyna.

Prohlášení doplnila tradičním požadavkem skotských nacionalistů na stažení jaderných střel Trident z ponorek, které kotví ve skotských zálivech.

Netradičně se poněkud vztekle ohradila proti „Neandrtálcům“, tedy lidem, kteří přicházejí do Skotska z Anglie.

Útok je poměrně nelogický i vzhledem k programovému závazku SNP garantovat práva všech občanů EU zůstat po Brexitu ve Skotsku, i když britská vláda takovou garanci nemusí udělit.

Joanna Cherry ve svém řeči sice uznala, že Skotové nezávislost v referendu odmítli, ale hned dodala, že pro skotskou nezávislost je nutné využít všechny příležitosti.

Reakce skotských konzervativců a zastánců unie byla střízlivá a upozornila na fakt, že všechny skotské strany se v roce 2014 dohodly, že referendum o nezávislosti bude jedinou možností jak rozhodnout o budoucnosti Skotska.

Je proto přinejmenším neuctivé k projevené vůli voličů nyní říkat, že samostatné Skotsko bude stejně vyhlášeno, i proti vůli většiny.

Referendum o nezávislosti Skotska se konalo v září 2014. Prosadila jej právě Skotská národní strana a její tehdejší předseda Alex Salmond. Cílem referenda bylo rozhodnout, jestli se má Skotsko odtrhnout od Spojeného království a stát se samostatným státem.

V referendu obyvatelé Skotska nezávislost odmítli, když 55,3 % voličů se vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království, zatímco pro nezávislost jich hlasovalo 44,7 %. Volební účast překonala hranici 85 %. (mar, sfr)