Podle vědců se může planeta Země oteplit až o 3 stupně Celsia...

Klima se podle vědců z Mezivládního panelu OSN vymklo kontrole a Země směřuje k oteplení až o tři stupně Celsia. Při oteplení o dva stupně Celsia by podle nich zcela zanikly korálové útesy, o 420 milionů lidí více by bylo vystaveno vlnám veder, dalších 10 milionů lidí by pak čelilo zvyšujícím se hladinám světových moří.

„Omezit globální oteplování na 1,5 stupně vyžaduje rychlé, dalekosáhlé a bezprecedentní změny ve všech oblastech společnosti,“ uvedla zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC).

Ta chce udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Toho však podle vědců lze dosáhnout jen rychlými a dalekosáhlými změnami ve všech oblastech společnosti.

Lidé by podle zprávy měli začít měnit své chování mimo jiné v oblasti energetiky, průmyslu, stavebnictví či dopravy. Do roku 2030 by se musely snížit emise oxidu uhličitého způsobené člověkem o 45 procent. Do roku 2050 by pak bylo nutné dosáhnout nulových emisí.

Na zasedání v jihokorejském Inčchonu odborníci upozornili také na skutečnost, že už oteplení o 1,5 stupně Celsia by mělo dalekosáhlé následky, oteplení o dva stupně by však mohlo být v mnoha oblastech katastrofální.


Přečtěte si: Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii


Při oteplení o dva stupně Celsia by podle nich zcela zanikly korálové útesy, při 1,5 stupně by ale některé přežily. Kdyby se Země oteplila o dva, a ne o 1,5 stupně Celsia, znamenalo by to podle zprávy, že by vlnám vedra bylo vystaveno o 420 milionů lidí více a o deset milionů lidí víc by bylo postiženo zvyšováním hladiny světových moří.

Situace, kdy by byl Severní ledový oceán bez ledu, by v případě oteplení o 1,5 stupně nastala jednou za sto let, v případě oteplení o dva stupně ale už „nejméně jednou za desetiletí“. (jaz)