Letošní úroda brambor bude menší o 175 tisíc tun. Klesne tak o čtvrtinu. Důvodem je snížení produkčních ploch o 2,3 procenta, také ale letní tropické teploty a sucho. Uvedl to předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

„Poté až spotřebitelé vyčerpají tuzemskou úrodu, budou se v ČR prodávat brambory dovozové, což povede k nárůstu ceny. Po novém roce by tak mohla výkupní cena brambor vzrůst na 7,0 Kč/kg, v současnosti činí 4,5 Kč/kg,“ odhadl předseda svazu.

Spotřebitelská cena je nyní 16 Kč/kg, podle odhadu místopředsedy svazu Vlastimila Rasochy by mohla stoupnout o 30 procent.

Podle Chlana je sběr brambor téměř u konce, sklidilo se jich zhruba 80 procent. Jsou přitom regiony, kde byl výnos mírně podprůměrný, jinde klesla úroda o polovinu. Kvalita by přes extrémní sucho měla být podle předsedy na dobré úrovni, v maloobchodu se ale mohou objevit menší hlízy.

Z hlediska úrody jsou na tom podobně i velcí evropští producenti jako Německo, Velká Británie, Belgie nebo Francie, kde byl pokles úrody ještě větší. Podle producentů se tak do ČR letos nebudou dovážet brambory za „dumpingové“ ceny, v zahraničí se podle Rasochy prodávají o 30 až 50 procent dráže než v ČR. Stále by tak v ČR měly brambory podle svazu zůstat nejlevnější zeleninou.

Ministerstvo zemědělství (MZe) by podle schválené strategie chtělo, aby do roku 2030 bylo osázeno bramborami celkem 27 000 hektarů půdy, z toho na 21 000 hektarech by mělo jít o brambory konzumní a 6000 hektarů by měly pokrývat brambory na škrob.

Podle Českého statistického úřadu se v předloňském roce snědlo v průměru na osobu 69,1 kilogramu brambor, loni podle odhadu svazu 67 kilogramů. (jaz)