Protiromský bojovník Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhrál senátní volby v 1. kole. Naopak bývalí klíčoví představitelé ČSSD Jiří Paroubek a David Rath zažili debakl

Protiromský bojovník Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhrál senátní volby v 1. kole. Naopak bývalí klíčoví představitelé ČSSD Jiří Paroubek a David Rath mají smůlu, o senátorské křeslo v 2. kole bojovat nebudou. Rath tak navíc přišel o šanci získat imunitu. Celkově jsou letošní volby do třetiny Senátu úspěchem ODS a ANO. Většinu v horní komoře však získají lidovci.

První kolo senátních voleb vyhrála ODS s 11 finalisty před ANO s deseti.

Úspěšní byli i Starostové a lidovci, kteří už získali po jednom senátorovi, mandát v prvním kole získal Jiří Čunek a Jiří Drahoš.

ČSSD může obsadit jen pět křesel ze 13 obhajovaných. STAN má ve finále pět kandidátů, lidovci čtyři. Po třech kandidátech budou mít v závěrečném klání Piráti a hnutí Senátor 21.

Čunek byl favoritem od začátku 

Zlínský hejtman Jiří Čunek útočil na triumf v 1. kole od začátku sčítání. Získal přes 51 % hlasů. Daleko za ním zůstali nezávislý starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík s necelými 17 % a kandidát ODS a starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček s 13 %.

Čunkova domovská KDU-ČSL má ambici stát se nejsilnější frakcí v Senátu s právem nominovat předsedu horní komory.  Předseda strany Pavel Bělobrádekočekává, že lidovci obhájí tři senátorská místa a „přidají nějaká navíc“.

V 1. kole byl zvolen také bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš (STAN) v Praze 4. Hlasovalo pro něj 53 % voličů.

Jeho kolegové z prezidentské volby Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12 postoupili do 2. kola.

Ze současných politiků se do 2. kola dostali také lidovecký exministr kultury Daniel Herman, ředitel ZOO Přemysl Rabas (Senátor 21) na Chomutovsku, zakladatel rádií Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku, Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS).

Těsně postoupila senátorka Milada Emmerová za ČSSD na Rokycansku.

Favoritem byl i Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku, rektor Mikuláš Bek v Brně nebo Petr Vícha (ČSSD) na Karvinsku, kteří postoupili do 2. kola.

Rath imunitu nezíská 

Mezi poraženými byli naopak bývalý středočeský hejtman David Rath na Litoměřicku nebo expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD) a protiislamistický aktivista Martin Konvička na Ostravsku.

Rath se pokoušel do Senátu dostat jako nezávislý kandidát za podpory strany Česká suverenita exposlankyně Jany Volfové. Té podle jejích vyjádření v médiích nevadilo, že Rath je nepravomocně odsouzený k více než osmi letům vězení za korupci.

V případě úspěchu ve volbách by přitom Rath získal imunitu. Nový litoměřický senátor vzejde z duelu Ladislava Chlupáče (ODS) s Ondřejem Štěrbou (ANO).

Rath však uspěl v komunálních volbách v Hostivici u Prahy. V zastupitelstvu usedne jako jediný z uskupení Zdravá Hostivice, jehož byl lídrem.

Ještě hůř dopadl Jiří Paroubek (nezávislý) kandidující do Senátu za Ostravu. Skončil až sedmý se 7 % hlasů.
Do druhého kola postupují dosavadní senátor Leopold Sulovský z hnutí Ostravak a cukrář Ivo Gondek kandidující za ANO.

Na Břeclavsku se druhé kolo odehraje jako vinařský souboj. První dvě místa obsadili vinař a sommelier Libor Nazarčuk z ANO s mikulovským starostou a zároveň vinohradníkem Rostislavem Koštialem z ODS.

(pel)