Andrej Babiš ztratil v komunálních volbách pro něj klíčovou Prahu, v metropoli ho porazila ODS. S výjimkou hlavního města a Liberce ale hnutí ANO komunální volby mnohdy vyhrálo. (Na snímku Andrej Babiš a Petr Stuchlík)

Babišovo hnutí ANO přišlo v komunálních volbách o Prahu. V hlavním městě, které bylo pro Andreje Babiše klíčové, skončilo ANO až na 5. místě. Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostane ČSSD a KSČM. Vítězem v metropoli se stala ODS. 

Tři měsíce před volbami se premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozhodl vyměnit lídra kandidátky do pražských voleb.

Místo poslance Patrika Nachera, který zvítězil ve vnitrostranických primárkách, Babiš na jedničku dosadil jako svého koně multimilionáře Petra Stuchlíka. Nacher nakonec v Praze získal víc hlasů, stejně jako trojka na kandidátce exministr Ivan Pilný.

Vítězná ODS získala 17,87 %, druzí Piráti 17,07 %.

S mírným odstupem následují hnutí Praha Sobě (16,57 %) a koalice TOP 09, STAN a lidovců Spojené síly pro Prahu (16,29 %).

Až páté je hnutí ANO (15,37 %), které vyhrálo volby před čtyřmi lety.

Ze stran, které jsou v nynějším zastupitelstvu, na pětiprocentní hranici nedosáhli komunisté (3,26 %), sociální demokraté (2,87 %) ani Zelení (1,84 %). SPD Tomia Okamury má 3,53 procenta.

ČSSD zaznamenala historický propadák, skončila pod pětiprocentní hranicí za SPD a komunisty.

Výsledek znamená, že ANO, které skončilo až páté, přišlo o vedení hlavního města, ačkoliv šéf hnutí a premiér Andrej Babiš se do pražské kampaně intenzivně zapojoval.

Hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) budou jednat o koalici na pražském magistrátu s Piráty. Tato tři uskupení se svými mandáty ANO i ODS pohodlně přečíslí.

„Praha nevypadá dobře, je to výsledek působení našich lidí v Praze. Historicky tam měla naše organizace problémy, máme tam už pátého předsedu. Je jasné, že ten výsledek tady nebude jako v minulosti,“ přiznal premiér Babiš, který před čtyřmi lety s ANO vyhrál a primátorkou se stala jeho kandidátka Adriana Krnáčová.

S výjimkou hlavního města a Liberce ale hnutí ANO komunální volby mnohdy vyhrálo.

Brno

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO s 23,03 procenty voličů.

Na 2. místě skončila ODS s podporou Svobodných s výsledkem 18,55 procenta.

Třetí KDU-ČSL získala 10,25 procenta.

Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti (8,74 %), ČSSD (6,28 %) a těsně i SPD (5,07 %).

Chybět v něm naopak budou tři členové dosavadní koalice, a to Žít Brno, Zelení a TOP 09, kteří nepřekročili pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátů.

Primátor a lídr ANO Petr Vokřál jednal už s jedničkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spolupráci nevyloučil, ale ani ji nepotvrdil. Oba chtějí počkat, až bude bude jasné rozložení mandátů.

Podle Vokřála je možné, že by mohla vzniknout i dvoukoalice. S ODS chce jednat jako s druhou stranou ve volbách a potom se podle něj uvidí, zda jsou zástupci schopni se dohodnout.

Ostrava

V Ostravě zvítězilo hnutí ANO a jeho tamní lídr, nynější primátor Tomáš Macura se ziskem 32,72 %.

Druhou pozici obsadilo hnutí Ostravak (11,49 %).

Na 3. místě se umístila ODS se ziskem 9,73 % hlasů.

Podle Macury (ANO) hned začnou povolební vyjednávání. Primátor by preferoval pokračování dosavadní koalice s hnutím Ostravak, lidovci a ODS.

Za možné koaliční partnery ale považuje i Piráty (8,95 %).

Lidovci a nezávislí kandidáti získali 5,83 %.

Výsledky voleb do ostravského zastupitelstva jsou však zklamáním pro sociální demokraty (5,53 %), ale i pro komunisty. Ti získali 8,96 % hlasů a stejně jako tamní ČSSD je zřejmě nemine role opoziční strany.

Okamurovo hnutí SPD dostalo 6,77 % hlasů.

Olomouc

I v Olomouci s přehledem vyhrálo ANO, které získalo 26,7 procenta hlasů.

Druhé skončilo ProOlomouc (12,1 %) a třetí koalice Pirátů a Starostů (11,95 %).

Čtvrtou příčku obsadili občanští demokraté se ziskem 10,91 %.

Na pátém místě skončilo KDU-ČSL (7,41 %).

Další se umístili spOlečně (5,93 %), SPD (5,57 %) a KSČM (5,29 %).

ČSSD dlouho balancovala na hraně pěti procent, nakonec získala 5,01 %.

Vítězné ANO už ukončilo první kolo jednání o případné koaliční spolupráci, dál bude jednat se všemi stranami kromě SPD a KSČM.

Plzeň

V Plzni bylo vše napínavé až do poslední chvíle sčítání. Hnutí ANO sice vedlo, pomalu jej ale dotahovala ODS. Nakonec volby v Plzni vyhrálo ANO (22,2 %).

Občanští demokraté skončili těsně za nimi se ziskem 22,1 %.

Obsazení mandátů v zastupitelstvu Plzně tak bude vyrovnané. Vítězové si mezi sebou rozdělí 47 křesel.

Zatím mezi ANO a občanskými demokraty neproběhla žádná vyjednávání.

Na třetím místě je Česká pirátská strana s 11,69 procenty.

Do zastupitelstva se dostane ještě TOP 09 (6,83 %), KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň (6,56 %), ČSSD (6,41 %) a KSČM (5,64 %).

Liberec

Libereckou radnici dobyli Starostové pro Liberecký kraj (32,10 %). Porazili tak druhé ANO (21,36 %) i třetí Změnu pro Liberec (13,27 %).

V zastupitelstvu usedne ještě ODS (8,38 %) a Liberec otevřený lidem – LOL! (5,27 %).

Poprvé od roku 1990 však v Liberci na radnici neusednou kandidáti ČSSD (2,12 % ) a KSČM (3,03 %).

Zástupci hnutí Starostové pro Liberec se setkali s vyjednávacím týmem ANO, ODS a se zástupcem uskupení Liberec otevřený lidem. Všem třem nabídli spolupráci.

Celkové výsledky

Celkově komunálním volbám dominovalo Babišovo hnutí ANO. Vítězství má však hořkou pachuť, protože přišlo o baštu – hlavní město Prahu, která byla pro Babiše klíčová.

ANO však získalo v letošních komunálních volbách nejvíce velkých měst – zvítězilo v Plzni, Ostravě, Olomouci, Jihlavě, Hradci Králové, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Pardubicích, Českých Budějovicích a Zlíně.

Výsledky komunálních voleb dále naznačily, že napříč ČR posiluje ODS. Strana může oslavovat návrat.

Naopak sociální demokraté zažili totální debakl. Poprvé od roku 1990 nebudou sociální demokraté v zastupitelstvech některých měst, kde dosud měli vliv na chod radnic. Platí to například pro Prahu, Hradec Králové, Ústí nad Labem a Zlín.

(pel)