Ceny bytů a domů se v ČR meziročně zvýšily o 7,5 procenta...

Ceny domů a bytů v Evropské unie se nadále zvyšují. Ve druhém čtvrtletí meziročně stouply v průměru o 4,3 procenta. V Česku je zdražování nadprůměrné, dosáhlo 7,5 procenta. Nejrychleji teď zdražují nemovitosti ve Slovinsku.

Ještě na konci března byty v ČR zdražovaly meziročně o 7,7 procenta. I když je zpomalení nepatrné, Česko už není v čele pelotonu zemí, kde byty zdražují nejrychleji z celé osmadvacítky.

Ve Slovinsku domy a byty v tomto čtvrtletí zdražily mezi ročně o 13,4 procenta, v Irsku o 12,6 procenta, v Portugalsku 11,2 procenta a v Maďarsku o 10,4 procenta. Naopak ve Švédsku zlevnily o 1,7 procenta a v Itálii pak ceny klesly o 0,2 procenta.

Podle analytiků je hlavním problémem českého trhu nemovitostí nedostatečná výstavba téměř ve všech krajích.

„Administrativní náročnost výstavby brzdí či zpožďuje výstavbu a výsledkem není nic jiného než dražší bydlení,“ uvedl pro Novinky analytik ČSOB Petr Dufek.

„Není to nic objevného, nového či neznámého. Je to jen problém, který se neřeší a jen zhoršuje už tak nepříznivou situaci,“ dodal s tím, že nelze očekávat, že by zpomalení zdražování zvýšilo dostupnost bydlení. (jaz)