SPD Tomia Okamury by podle průzkumu získala 5 % hlasů...

Vítězem parlamentních voleb by se v září stalo hnutí ANO s 30 procenty. Pokles by naopak zaznamenala SPD Tomia Okamury, které průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění předpověděl „hraničních “5 procent hlasů. Do Sněmovny by se nedostali KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Druhá ODS by měla 14, Piráti 13 a ČSSD 12 procent. KSČM by podle modelu CVVM získala 10,5. Lidovcům průzkum přisoudil 4,5 procenta a TOP 09 a hnutí STAN shodně po čtyřech procentech. Svobodní a Strana zelených mají dle průzkumu jednoprocentní podporu.

Voleb by se zúčastnilo 63 procent oprávněných voličů.

„Podpora hnutí ANO zůstává stabilní na úrovni kolem 30 %. Mírný pokles mezi červnem a zářím není statisticky významný. Podpora Pirátské strany narostla na 13 %, a vrátila se tak na úroveň z dubna 2018. Podpora SPD poklesla na úroveň pěti procent,” uvedla agentura.

Podle CVVM je podpora SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN srovnatelná. „Nelze říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dostaly či nedostaly,” uvedla agentura.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO mělo 80 poslanců, ODS 35 a Piráti 30. Sociální demokraty by zastupovalo 27 a komunisty 21 zákonodárců. SPD by měla sedm poslanců. Nynější koalice ANO a ČSSD by tak teoreticky mohla podle modelu vzniknout i bez podpory KSČM.

Průzkum proběhl od 8. do 20. září a zapojilo se do něj 1037 respondentů. (jaz)