Romové museli za komunistů pracovat. A kdo nechtěl, toho prý stačilo profackovat, tvrdí prezident Miloš Zeman.

Romové vždy byli kopáči, a když odmítali za komunismu pracovat, stačilo je zfackovat. Tvrdí to prezident Miloš Zeman, který to uvedl v rámci návštěvy Olomouckého kraje. Podle něj navíc lidé štítící se práce šli za bývalého režimu do vězení.

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ řekl Zeman na návštěvě Kojetína.

Zaujala ho prý totiž anketa mezi občany Kojetína. Ti dali najevo, že mají obavy ze stěhování Romů do svého města. Toho Zeman využil a začal mluvit o Romech a o tom, že podle něj tvoří valnou většinu nezaměstnaných.

Právě za minulého režimu by se podle něj něco takového nestalo.

„Za komunismu byl systém, že romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu. Takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal Zeman.

Není to poprvé, kdy prezident takto hovoří o nezaměstnaných Romech. Při návštěvě obce Větřní na Českokrumlovsku například uvedl, že by sociálně slabým vzal příspěvky na bydlení, aby vyřešil problém s předraženými ubytovnami. Finanční pomoc, jak tehdy dodal, by poskytl jen těm, kdo opravdu chtějí pracovat.

(pel)