Italská vláda prosadila dekret o migraci a bezpečnosti.

Italská vláda schválila přísný dekret, který usnadní vyhošťování migrantů a zbavování cizinců italského občanství. Opatření prosadil tamní ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Matteo Salvini. Podle něj taky umožní lepší boj s převaděči a sníží náklady na imigraci, která se podle něj vymkla kontrole.

„Podnikáme krok vpřed k bezpečnější Itálii – k důraznějšímu boji s mafiány a pašeráky lidí, ke snížení nákladů přehnané migrace, rychlejšímu vyhošťování delikventů a podvodných žadatelů o azyl, odnímání občanství teroristům a k udělení více pravomoci pořádkovým silám,“ napsal Salvini na Facebooku.

Úplný text dekretu vláda nezveřejnila. Agentury a média však přišly s několika příklady, které nařízení obsahuje.

Dekret počítá se zrušením žádosti o azyl, pokud se ten, kdo ji podal, ukáže jako „nebezpečný společnosti, anebo bude odsouzen“. Bude rozšířen seznam zločinů, za jejichž spáchání půjde odejmout status uprchlíka nebo italské občanství. To případně půjde odejmout jakémukoli cizinci, který bude odsouzen za terorismus.

Zvýší rovněž požadavky kladené na osoby, které žádají o povolení k pobytu z humanitárních důvodů. Povolení k pobytu z humanitárních důvodů je totiž v Itálii jakýmsi prozatímním statutem.

Ten je přiznán osobám, které sice nesplňují status uprchlíka nebo status podpůrné ochrany podle Ženevské úmluvy z roku 1951, ale byly by vážně ohroženy, pokud by byly vráceny do země původu.

Nadále půjde v Itálii o toto povolení požádat jen na základě šesti přísně vymezených kritérií, které zohledňují zdravotní potřeby žadatele a například také to, zda je obětí přírodní katastrofy, uvedl Salvini.

Žadatelé o azyl budou podle nařízení také nově shromažďováni ve velkých přijímacích centrech, kde budou moci nyní zůstat místo dosavadních třech měsíců půl roku. Nezletilí a ti, kteří mají status přiznaného postavení uprchlíka, pak budou ubytováni v různých částech země za účelem usnadnění integrace.

Nyní má parlament 60 dní na to, aby návrh projednal.

(pel)