Schválení státního rozpočtu ČR na rok 2019 závislí na vůli KSČM.

Státní rozpočet ČR na rok 2019 neprojde sněmovnou bez podpory komunistů. Vládní koalice ANO a ČSSD bude s KSČM vyjednávat o podmínkách podpory návrhu rozpočtu, který již schválila vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) označila KSČM za přirozeného partnera vzhledem k tomu, že komunisté umožnili vládě získat důvěru sněmovny.

Komunisté chtějí vládní návrh rozpočtu na rok 2019 nejdříve podrobně prostudovat a na základě toho se pak rozhodnout. Navrhovaný schodek rozpočtu 40 miliard korun není podle KSČM z ekonomického hlediska optimální.

Komunisté však připouštějí, že každá vláda plní své politické priority.

Opozici kromě vysokého schodku vadí na rozpočtu i nízká míra investic v době hospodářského růstu.

TOP 09 by chtěla ve Sněmovně prosadit, aby vláda přepracovala rozpočet na rok 2019 tak, aby byl vyrovnaný a s vyššími investicemi. ČSSD to nepodpoří.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jeho strana bude ve Sněmovně navrhovat, aby vláda sestavila nový rozpočet, který by byl vyrovnaný a na investice by vyčlenil alespoň 150 miliard namísto 120 miliard korun, tedy tolik jako v dobách hospodářské krize před šesti lety.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že to jeho strana nepodpoří a že na investice je v rozpočtu více peněz než v minulých letech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu zopakoval, že KSČM podpořila jeho vládu jen jednorázově; chce proto o rozpočtu jednat se všemi sněmovními stranami. Piráti a TOP 09 ústy svých místopředsedkyň Olgy Richterové a Markéty Pekarové Adamové v Partii navržený rozpočet odmítli.

Celkové výdaje státního rozpočtu na rok 2019 navrhlo ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy na 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Rozpočet na letošní rok byl schválen se schodkem 50 miliard korun. (sfr)