Babišova vláda schválila rozpočet se schodkem 40 miliard, ekonomici jej kritizují...

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard. Ministerstvo financí původně počítalo s 50miliardovým schodkem. Schvalování se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Ekonomové rozpočet kritizují jako nezodpovědný.

Prioritami rozpočtu jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, k dnešnímu dni je podle Babiše přebytek rozpočtu zhruba deset miliard korun.

„Ten rozpočet řeší tu hlavní strategii naší vlády, tedy důchody, navýšení platů učitelů. A prosadili jsme navýšení platů, kde je to potřebné,“ uvedl premiér.

Stejně tak podle něj vláda zvýšila objem investic.

Schodek rozpočtu podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) představuje 0,7 procenta hrubého domácího produktu.

„Veřejné finance jako celek jsou v přebytku 1,6 procenta HDP a příští rok to odhadujeme na jedno procento,“ řekla.

Výdaje na důchody se v návrhu zvyšují kvůli schválené valorizaci o 37,8 miliardy korun. Na školství putuje navíc 28,6 miliardy korun a na dopravní infrastrukturu téměř o 11 miliard více. Kapitálové výdaje z národních zdrojů, tedy investice vlády, by měly podle ministerstva stoupnout o 21 miliard korun na 79,6 miliardy korun.

Opozice návrhu vyčítá nízký podíl investic a vysoký deficit v době hospodářského růstu. Deficit nepovažuje za optimální ani Národní rozpočtová rada. Podle rady by se měla v následujících dvou letech nominální výše schodku státního rozpočtu snižovat. Schillerová (za ANO) uvedla, že návrh rozpočtu na příští rok je maximum možného. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do sněmovny do konce září.

Výdaje na platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by měly celkově stoupnout o 29,82 miliardy korun na celkových 282 miliard Kč. Růst platů ve veřejné sféře o osm procent přitom kritizují Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Důvodem je, že růst je vyšší než v soukromé sféře. Ta přitom platy ve státním sektoru financuje.

Promarněná příležitost a nezodpovědnost, hodnotí ekonomové

Vládou schválený rozpočet hodnotí ekonomičtí analytici jako nezodpovědný. V době růstu by podle nich vláda měla usilovat o vyrovnaný rozpočet. Až ekonomika zpomalí, Češi prý na současné chování vlády doplatí. Část ekonomů kritizuje, že vyšší výdaje se neprojevily výraznějším růstem investic. (jaz)