Prvním vesmírným turistou se stane japonský miliardář Jusaku Maezawa. Na oběžnou dráhu kolem měsíce jej vyšle americká společnost SpaceX. Oznámil to její šéf Elon Musk. Cesta by se měla uskutečnit v roce 2023.

Kolik peněz dvaačtyřicetiletý japonský podnikatel za cestu zaplatil, zveřejněno nebylo.

Maezawa proslul jako nadšený milovník umění. V pondělí uvedl, že s sebou k Měsíci vezme šest až osm umělců. Na oběžnou dráhu Měsíce se podívají jako první lidé od 70. let, kdy Spojené státy skončily s vesmírným programem Apollo.

Cestu má umožnit zcela nová, mohutná a opětovně využitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s níž chce SpaceX kolonizovat i Mars a na jejíž konstrukci zatím firma pracuje.

Maezawa je v Japonsku populární postavou a i za hranicemi své vlasti se proslavil jako nadšený milovník umění. Loni například koupil v aukci za rekordních 110,5 miliónu dolarů (asi 2,4 miliardy Kč) obraz amerického umělce Jeana-Michela Basquiata.

Bývalý bubeník punkové kapely Maezawa začal s podnikáním koncem 90. let v hudebním průmyslu. V roce 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown.

Muskova společnost SpaceX vypustila 10. září z mysu Canaveral do kosmu raketu Falcon 9, která vynesla kanadskou komunikační družici Telstar 18 Vantage.

Opakovaně použitelná raketa Falcon 9, přizpůsobená pro případy využití svých prostor i posádkou amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), se po splnění úkolu vrátila a bezpečně přistála na připravené lodi v Atlantském oceánu. Předtím v dubnu vynesla do vesmíru vesmírný dalekohled pro výzkum planet mimo sluneční soustavu. (jaz)