Andrej Babiš odmítá přijmout 50 syrských sirotků. Podle Jana Hamáčka by nebyl problém, aby se Česko o děti postaralo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá do České republiky přijmout 50 syrských sirotků. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) naopak tvrdí, že by Česko zvládlo dětem nabídnout domov.

„Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze,“ uvedl Babiš pro deník Právo.

Podle něj se Česko solidární dost.

„Od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy, pomáháme na místě v Sýrii lékaři i experty, v Česku jsme ošetřili 2500 pacientů včetně řady syrských dětí,“ řekl premiér, který údajně „šel do politiky hlavně proto, aby se staral o české občany“.

„A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?“ dodal premiér.

Vicepremiér a ministr zahraničí i vnitra Jan Hamáček to však vidí jinak.

„Zcela jistě bychom jako desetimilionová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče,“ napsal na Twitter.

Připomněl, že Česko tento týden darovalo přes 200 milionů korun na nákup hlídkových lodí pro libyjskou pobřežní stráž a že odmítá kvóty.

Výzva přišla od lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové, v pátek ji při jednání u kulatého stolu podpořili také senátoři. Předsedu vlády chtějí s návrhem oslovit příští týden.

Iniciativu osobně podporují například i Milena Grenfell-Bainesová a Ruth Hálová, které patří mezi děti, jež z předválečného Československa na poslední chvíli zachránil Brit Nicholas Winton.

(pel)