Elektřina i plyn v příštím roce podraží. Po čtyřech letech, kdy se spíše zlevňovalo, by se měl plyn i elektřina zdražit zhruba o 7 až 10 procent. Velkoobchodní cena plynu od začátku roku vzrostla téměř o třetinu.

Jako první zdražují menší hráči. Výrazně si připlatí podle serveru Lidovky.cz například klienti Skautské energie, za kterou stojí český Junák. Zatímco letos dodají v Praze 2000 kubíků plynu (tedy množství potřebné na roční vytápění rodinného domu) za 19 431 korun, příští rok už domácnosti zaplatí přes 23 tisíc.

„Větší zdražování chystají všichni a nyní se hraje strategická hra, kdo dokáže ceny dotovat a zdražit až později, aby nepřišel o zákazníky,“ řekl šéf Skautské energie Tomáš Slavík.

Věří, že i s novými cenami budou patřit mezi levnější nabídky na trhu.

Ceníky mění i další menší dodavatelé jako Energofin, SPP, Blue Gas či Ecentre. Částečně zdražuje i Bohemia Energy. Nejvíce jsou k tomu nuceny společnosti, které nemají zajištěné dodávky plynu na dlouhou dobu dopředu a plyn pro své zákazníky musí nakupovat za současné vyšší ceny. Velcí dodavatelé se zdražením zatím vyčkávají. Podle informací z trhu se čeká, kdo z nich udělá první krok.

„Myslím, že nakonec zdražovat budou. Nárůst ale nebude tak razantní,“ řekl pro Lidovky.cz energetický expert Jiří Gavor, šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií ANDE. Odhaduje, že domácnosti si připlatí až sedm procent.

Analytik Jan Schindler z portálu TZB-info z informací z trhu usuzuje, že ceny velkých dodavatelů porostou zhruba o stokorunu za každou megawatthodinu energie, v průměru tak zhruba o desetinu. (jaz)