Andrej Babiš hodlá ze státního podpořit výstavbu bytů téměř 80 miliardami korun...

Vláda Andreje Babiše podpoří ze státního rozpočtu výstavbu sociálních bytů. Obcím chce poskytovat nevratné dotace ve výši 100 procent. Celkem plánuje z veřejných zdrojů rozdat soukromým developerům a stavařům (byty nebudou stavět obce, ale soukromé firmy) 78 miliard korun. Babiš tím chce podpořit obce, aby stavěly nové byty.

„Když se obec rozhodne postavit padesát bytů, stát na dvacet procent z nich, které budou sociálními byty, poskytne nevratnou dotaci ve výši sto procent,“ řekl premiér v pátek na sněmu Svazu měst a obcí.

Na dotaz, kolik takový projekt bude stát, Babiš na tiskové konferenci odvětil:

„78 miliard v řádu dvaceti, třiceti let.“

Peníze na to půjdou ze státního rozpočtu, bude to priorita. Má to podpořit obce, aby stavěly. Přesná částka bude záviset podle premiéra na poptávce starostů.

„Bavíme se o zdrojích státního rozpočtu ve výši dvě miliardy ročně,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Starosta je zodpovědný svým voličům a moc dobře ví, jaké byty na svém území potřebuje,“ uvedla ministryně.

„Výhoda toho je, že není potřeba zákon, protože by o tom byla zase nekonečná diskuse. Návrh paní ministryně je velice jednoduchý a elegantní,“ řekl Babiš.

Slíbil také změny stavebního zákona, které by zkrátily lhůtu pro výstavbu bytu například v Praze z deseti let na rok. Připomněl potřebu výstavby dopravní infrastruktury, přičemž na investice by se měly využít evropské dotace.

Řekl, že za uplynulé čtyři roky se podíl obcí na rozpočtovém určení daní navýšil o 30 procent. Obce podle premiéra mají na účtech podle údajů k polovině letošního roku dohromady 162 miliard korun.

„Ne všechny tyto peníze se nám podařilo přetavit do investic, aby se nevylidňoval venkov,“ poznamenal.

Starosty na sněmu oslovili také další ministři, předseda Sněmovny Radek Vondráček nebo místopředseda Senátu Ivo Bárek. (jaz)