Donald Trump chtěl podle amerického novináře Woodwarda spáchat atentát na syrského vůdce Asada...

Donald Trump chtěl loni zavraždit syrského vůdce Bašára Asada. Požadavek amerického prezidenta ale zamítl ministr obrany James Mattis. S informací přišel ve své nové knize americký investigativní novinář Bob Woodward.

Dílo nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě) vzniklo na základě desítek rozhovorů s lidmi pracujícími v prezidentově blízkém okolí. Woodward podle listu The Washington Post popisuje atmosféru v Bílém domě jako „administrativní puč“ či „nervové zhroucení“ prezidentova úřadu.

Woodward píše, že Trump po údajném chemickém útoku syrských vládních sil na civilisty v dubnu 2017 řekl Mattisovi, že si přeje zavraždění Asada. Šéf resortu obrany místo toho vytvořil plán na omezený nálet, který Asada osobně neohrozil. Pentagon ani Bílý dům na zveřejněné úryvky bezprostředně nereagovaly.

Sám Mattis podle knihy přirovnal Trumpovo porozumění problémům k „žákovi páté nebo šesté třídy“.

„Je to idiot. Nemá smysl snažit se jej o čemkoli přesvědčit. Je úplně vykolejený,“ pronesl zase podle Woodwarda personální šéf Bílého domu John Kelly během jedné ze schůzek zaměstnanců prezidentského úřadu.

„Ani nevím, proč jsme tady. Je to nejhorší práce, jakou jsem kdy dělal,“ dodal.

Woodward v minulosti dvakrát získal Pulitzerovu cenu a spolu s kolegou Carlem Bernsteinem stál u prozrazení aféry Watergate vedoucí k pádu prezidenta Richarda Nixona v roce 1974. Vydání díla čítajícího 448 stránek plánuje na příští úterý. (jaz)