Premiér Andrej Babiš přijel do Berlína jednat s Angelou Merkelovou o migraci. Jeho příjezd narušilo několik desítek demonstrantů, kteří skandovali česky i anglicky hesla jako „Babiš do vazby“, „Hanba“, „Babiš je zloděj“ či „Babiš je lhář“. Po schůzce český předseda vlády prohlásil, že se s Angelou Merkelovou shoduje v tom, jak migraci řešit.

Lidé skandovali s cedulemi a českou a evropskou vlajkou už před Babišovým příjezdem a pokračovali, když premiér Merkelové představoval českou delegaci.

Během státních hymen pokřikování utichlo, a ozvalo se znovu při odchodu Babiše s Merkelovou do budovy kancléřství. Protestovalo zhruba 30 až 40 lidí z ČR.

Babiš ještě před odletem novinářům řekl, že Německo je druhý největší investor v Česku a klíčový obchodní partner, třetina českého vývozu směřuje do SRN a čtvrtina německého vývozu do ČR. Babiš ocenil, že řada německých firem investuje do vědy a výzkumu, což je podle něj priorita.

Za hlavní téma návštěvy premiér označil rozpočet EU a migraci.

„Jsem rád, že jsem měl možnost vysvětlit svůj názor na řešení migrace. Shodujeme se ohledně toho, jak ji řešit, shodu nemáme z hlediska rozdělování lidí. Měli bychom to řešit jinak. Každý, kdo přichází do ČR musí mít pracovní vízum. Musíme bojovat proti ilegální migraci, není možné mít v Evropě dva systémy,“ řekl Babiš.

Merkelová uznala, že pokud jde o přerozdělování migrantů, panují mezi Prahou a Berlínem různé přístupy.

„Máme navzájem velmi dobrou spolupráci, naplněnou důvěrou, což nevylučuje názorové rozdíly na některé otázky. Pokud jde ale o boj proti převaděčům a příčinám uprchlictví, tak to jsme našli široký společný základ,“ podotkla kancléřka.

„Počet přicházejících uprchlíků se snížil. Nyní je otázka, zda loď může připlout do Itálie a lidé se vylodí tam, nebo bude nějaká solidarita. Chceme, aby to šlo legální cestou, ale když se k nám dostanou lidé, tak to jsou lidé a nemůžeme jedné zemi říci, je to váš úkol. Celkově to byl dobrý rozhovor,“ doplnila kancléřka. (jaz)