Americká automobilka Ford Motor se chystá zrušit až 24 tisíc pracovních míst. Zároveň také ukončí výrobu některých modelů, včetně vozu Mondeo. Pracovní místa by se měla rušit převážně v Evropě, kde Ford dlouhodobě prodělává. Informoval o tom list The Times.

Generální ředitel firmy Jim Hackett v červenci uvedl, že Ford hodlá na restrukturalizaci evropských aktivit vynaložit zhruba 11 miliard dolarů (244 miliard Kč). Automobilka v Evropě v letošním druhém čtvrtletí prodělala 73 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč) a čelí dalším problémům v souvislosti s chystaným odchodem Británie z Evropské unie, upozorňuje agentura Reuters.

Ford po celém světě zaměstnává přes 200 tisíc lidí. Analytici z banky Morgan Stanley podle Reuters předpokládají, že automobilka by mohla až 12 procent pracovních míst zrušit a že toto propouštění by se týkalo především Evropy.

Celkový čistý zisk Fordu se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl téměř o polovinu na 1,07 miliardy dolarů (téměř 24 miliard korun).

„Se svým výkonem v Evropě a Číně jsme mimořádně nespokojeni,“ uvedl Hackett při červencovém zveřejnění čtvrtletních výsledků. (jaz)