Některým státním zaměstnancům narostou platy až o 15,9 procenta...

Některým státním zaměstnancům narostou platy až o 15 procent. V průměru dostanou přidáno o 8 procent. Vláda se dohodla na výši růstu platů s odbory.

„Poté, co jsme se domluvili v rámci vlády, jsme vyjednávali s odborovými svazy a mám jistotu, že jsme se domluvili,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Do zvýšení platů ve veřejné sféře příští rok poputuje průměrně o osm procent víc. Původně to mělo být šest procent. Státní kasu vyjde nárůst přes 25 miliard.

ANO a ČSSD se na růstu platů ve veřejné sféře dohodly ve středu. Většině lidí by se měl podle pátečního kompromisu tarif zvednout o pět procent, vláda původně navrhovala čtyři procenta. Zbytek peněz by se rozdělil do příplatků a odměn.

„Došlo ke kompromisu v navýšení tarifů, naše představa byla čtyři procenta, dohodli jsme se na pět procent,“ uvedl premiér.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) doplnila, že je podstatné, že se nenavyšuje všem stejně.

„Jsou skupiny, které mají navýšení kolem 15 procent, a jsou skupiny, které budou mít 7,4 procenta. Bereme to podle toho, kde máme nejnižší platy v rámci veřejného sektoru,“ vysvětlovala Schillerová.

Nejvíce by si měli přilepšit civilní zaměstnanci na státních zastupitelstvích.

„Tam budeme zvedat o 15,9 procenta,“ uvedla ministryně financí.

Civilní zaměstnanci soudů by si měli přilepšit o 13 procent, pracovníci v kultuře o deset procent a zaměstnanci správy sociálního zabezpečení devět procent.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že výsledek je dobrou zprávou pro všechny zaměstnance.

„Je klíčové, že se podařilo zajistit o tři miliardy navíc,“ podotkl. (jaz)