Důchodci si od ledna přilepší o 918 korun. Navýšení penzí schválila Sněmovna, která se rozhodla pro první ze dvou návrhů, který přidá navíc penzistům starším 85 let tisíc korun měsíčně. Zamítla tak návrh Senátu, aby tisícovku dostali ti, kteří jsou v důchodu 25 let a více.

Pro původní vládní verzi zákona, pro zvedlo ruku 170 zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Senátní verzi s přidáním tisícikoruny po 25 letech v penzi poslanci odmítli. Pro bylo 69 poslanců, proti rovněž 69. Ke schválení bylo třeba 85 hlasů.

Sněmovna se musela mimořádně sejít, protože předlohu je potřeba definitivně schválit do září, aby mohlo platit zvýšení penzí od ledna příštího roku. Vratka ze Senátu tak poslancům udělala čáru přes rozpočet.

Kromě toho poslanci schválili, že se zvýší výměry penzí z devíti na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací od ledna měl vzrůst důchod všem zhruba o 918 korun.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by byla senátní verze dražší a méně spravedlivá. „Navíc je obtížně realizovatelná,” poznamenala.

Sněmovna o novele jednala zhruba tři hodiny. Pro senátní verzi se v rozpravě vyslovovali poslanci ODS, TOP 09, Starostů a nezávislých a SPD. (jaz)