Hned 10 rodin zažalovalo EU za to, že může za globální oteplování

Deset rodin zažalovalo Evropskou unii kvůli tomu, že nedostatečně bojuje proti klimatické změně a globálnímu oteplování. Žalobu podaly rodiny ze zemí EU, Keni, Fidži a také švédská mládežnická organizace. Soud se bude případem zabývat.

V žalobě stojí, že konkrétně Evropský parlament a Rada EU (členské státy) porušují jejich základní práva na život, zdraví, živobytí a majetek, protože v minulosti nebyly dost ambiciózní v nastavování unijních cílů pro vypouštění emisí skleníkových plynů.

„Dovedete si představit, jaký je to pocit, když se podíváte ven z okna a všude kolem vidíte dopady klimatické změny? Sucho a požáry, které zažíváme v posledních měsících, jsou jen zlomkem toho, čemu musí čelit pastevci sobů. Fakt, že soud prohlásil, že se bude naším případem zabývat, mi dává určitou naději. Musíme se do toho pustit teď,“ řekla k tomu Sanna Vannar, předsedkyně zmiňované švédské mládežnické organizace, která se spolu s dalšími organizacemi i jednotlivci rozhodla v květnu letošního roku podat žalobu na EU.

Jde o naprosto unikátní případ, protože žalující strana napadá stávající evropskou legislativu pro regulaci emisí skleníkových plynů, o které tvrdí, že je nedostatečná.

„Tento případ je o ochraně lidí, jejich živobytí a základních lidských práv před dopady klimatické změny. Je to zlomový případ, který se bude řešit na evropské úrovni, a já věřím, že my disponujeme všemi potřebnými důkazy o tom, že EU má v této věci mnohem větší potenciál,“ vysvětlil právník Roda Verheyen.

„Lesní požáry v roce 2017 zničily celý můj majetek,“ řekl portugalský zemědělec Armando Carvalho, který se také připojil k žalobě.

„Letos znovu v Evropě bojujeme s velkým teplem a ničivým ohněm. Od začátku léta hodně lidí přišlo o život a domov kvůli stále se zhoršujícím dopadům klimatické změny.“

Evropská unie, která je odpovědná za 10 procent celosvětově vypouštěných emisí, je po Číně a Spojených státech třetím největším producentem skleníkových plynů. Unie si stanovila, že do roku 2030 se domácí emise skleníkových plynů sníží nejméně o 40 procent ve srovnání s úrovní v roce 1990. Jak už INFO.CZ dříve informovalo, že žalující rodiny požadují, aby se tyto cíle zvýšily dokonce o 50 až 60 procent.

„Tento soudní proces je neuvěřitelně důležitý a jedinečný, protože je adresovaný Evropské unii jako celku, a ne jednotlivým státům,“ okomentoval iniciativu tiskový mluvčí německé nevládní organizace Germanwatch Stefan Küper pro německý server Deutsche Welle.

Evropský parlament a Rada EU, která se skládá ze členských států, budou mít nyní dva měsíce na svou reakci. (jaz)